Praktiska tips

Innan avresa är det alltid bra att tänka på en del saker. Här har vi listat några av de grejer som kan vara bra att veta och att fundera kring.

Pass

Polen är anslutet till Schengenavtalet vilket innebär att du som svensk medborgare egentligen inte behöver ha något pass för inresa i landet. Du måste dock kunna legitimera dig och då är ändå passet den smidigaste lösningen. Alternativet är ett så kallat nationellt ID-kort. Precis som passet skaffar du ett sådant hos polisen. Ditt vanliga körkort gäller inte som nationell ID-handling. Mer om detta finns att läsa på polisens webbplats.

Pengar och växling

Polen är medlem i EU men precis som Sverige står de utanför eurosamarbetet. Valutan i Polen heter Zloty och 1 zloty = 100 groszy. Det kan alltid vara bra att ha tillgång till en viss summa kontanter om man vill handla på marknader och liknande, men du kan utan problem ta ut kontanter i uttagsautomater i Warszawa. Givetvis kan du också växla på ett växlingskontor innan du reser. Dessa finns i regel på flygplatser och vid färjeterminaler.

Aktuell växlingskurs hittar du här!

Det går också bra att betala med de kreditkort som är vanliga här hemma i Sverige (VISA och Mastercard, till exempel).

Språk

I Polen pratar befolkningen polska, men i storstäderna och på platser där de är vana vid turister så funkar det ganska bra med engelska. Framför allt den yngre delen av befolkningen är ganska ok på engelska, medan det kan vara lite värre med de äldre. Kan du ryska så tar du dig fram med det också.

Kommunikationer

I Warszawa är lokaltrafiken ganska väl utbyggd och det fungerar bra att ta sig runt i staden. Här finns också tunnelbana, vilket så klart underlättar en hel del. Det går att köpa dygnsbiljetter till tunnelbanan så slipper du krångla med biljettköp vid varje resa. Ofta gäller även samma biljetter till bussarna ovan mark.

En bra start på din vistelse i staden är att ta en sightseeing tur med buss. Då får du en översikt över alla intressanta platser som finns att besöka och du kan sedan själv ta dig till de sevärdheter som du finner mest värda att besöka. Ofta kan du i hörlurar få hela guidningen på svenska vilket underlättar ganska mycket.